2010-07-25

Roadtrip - Dag 8 - Söndag (Sirmione - Mestre/Venedig)

Körstrecka: 24 mil
Körtid: 5 timmar 30 minuter


>> Fullständig karta över resan

Dagen började tidigt då vi idag var tvugna att checka ut från hotell Suisse kl 10:00. Utcheckade och klara dröjde vi oss kvar på hotellet och åt en stillsam frukost innan vi gav oss iväg på dagens äventyr.

Med GPS:en pekad mot Limone sul Garda lämnade vi Sirmione bakom oss. När vi åkte genom Desenzano passade jag på att leka italienare och tutade på en cyklist som vägrade hålla åt sida då vägen smalnade av. I utkanten av Desanzano genomförde vi även ett tankstopp, men det blev inte så mycket (men tillräckligt för färden runt Gardasjön) då kortautomaten strulade och vi istället fick mata apparaten med sedlar.

Det var till en början väldigt mycket trafik och ibland var det precis som att stå hemma på Essingeleden kl 16:30 en vardag, men med finare utsikt och en tryckande värme utanför fönstret på bilen.

Trafiken släppte när vi passerade Salo och man kunde nu njuta av de slingriga vägarna längst med sidan av bergen. Vi bjöds på fina vyer som innehöll allt från färggranna blommor, kala bergssluttningar och glittrande vatten. Tyvärr så fanns det inte allt för många möjligheter att genomföra fotostopp längst med denna smala väg, men Linda gjorde sitt bästa för att fånga det från passagerarsätet i bilen.Då vi åkt (och suttit i kö) cirka 2 och ½ timma anlände vi till dagens första stopp, Limone. Här letade vi oss ned från huvudvägen till stan och dess parkeringar. Vi hamnade mitt i stan och packade väskan med badgrejorna och promenerade iväg mot stranden. Nu skulle vi minsann genomföra vårat första bad i Gardasjön.Innan badet slog vi oss ned på en uteservering på stranden och åt en välbehövlig lunch. Stället underhölls av en servitör som fick springa för allt vad han var värd - man kunde dessutom ana en viss otrevlighet i hans beteende på grund av stressen för att hinna med att serva alla. När vi ätit upp och skulle betala hade de problem med kassaapparaten och vi blev därför säkert sittandes där 15 minuter längre än vad vi ville!

Tillslut var betalningen genomförd och vi kunde nu ta vårat bad. Vi letade upp en ledig plats nära vattnet och ställde ned våra saker där. När vi tog av oss kläderna och satte ned den första bara foten på stenstranden brändes det rejält - tur att vattnet var nära. När vi kom ned till vattenbrynet och doppade den första foten hejdades vi för en stund i vårat bad - det var ruskigt kallt! Temperaturen i Gardasjön här i Limone var inte alls lika behaglig som när vi kände på den i Sirmione. Men vi lät oss inte hindras av detta, utan gick längre ut så vi kunde ta oss ett dopp.Efter badet promenerade vi runt i Limone och dess hamn. Här verkar väldigt mycket båtar ha sin viloplats för natten samt att bilfärjor även utgår härifrån för att sedan ta passagerarna till olika delar av Gardasjöns kuster.Mätta och med första doppet i Gardasjön avklarat satte vi nu kurs mot Riva del Garda - En resa på cirka 20 minuter. När vi kom fram försökte vi hitta en parkering nere vid hamnen utan lycka. Istället valde vi att leta upp Cascata Varone Grotta (vattenfallsgrottorna). GPS:en hade inte denna attraktion inlagd och vi hade ingen adress. Jag fick därför starta upp datorn och titta på kartorna som jag tidigare laddat ned från Google Maps. Nu hade vi lokaliserat vattenfallsgrottorna och var på väg!

På vägen upp i bergen till byarna runt Riva del Garda låg Cascata Varone Grotta. Det var en liten avfart mitt i en serpentinsväng. Man kom direkt in på parkeringen som var VÄLDIGT liten. Helst ville man parkera i början, för med minimalt utrymme mellan bilar och stenvägg skulle det inte bli roligt att backa ut. Givetvis fanns det endast en ledig parkering längst in som vi kunde ta!

Direkt på parkeringen möttes vi av en skylt som uppmanade besökarna att ta med en trench och tjocktröja. På grund av denna uppmaning lade jag ned våra regnponchos i kameraväskan i fall att det skulle ligga något i uppmaningen. Vi betalade inträdet på 5 Euro per person och gick upp för de första trapporna. Direkt kände vi en sval bris komma imot oss - det kanske låg något bakom uppmaningen på parkeringen trots allt. Vi gick vidare och insåg snabbt att vi även skulle behöva regnponchosnarna som var nedpackade.


Med regnponchosarna på kunde vi nu utforska grottorna med de forsande vattenfallen. Tyvärr så hade vi större förväntningar på dem än vad vi fick uppleva. Det kändes lite som att det var gångar rakt in i berget, som efter 10 meter tog slut vid ett räcke. Det fanns totalt 3 avsatser där man kunde beundra fallen och inget av dem var högst upp vid början!Besvikna på ett så "dyrt" inträde och en så liten upplevelse återvände vi nu till bilen och backade försiktigt ut den från parkeringen. Nästa mål för GPS:en fick bli Mestre, där vårat hotell Best Western Bologna väntade. En klättring (som bjöd på fin utsikt över Riva del Garda) och en dal senare så var vi uppe på den stora autostradan som skulle ta oss ända till Mestre.

Till en början gick det långsamt då det var mycket vägarbeten. Men när de släppte kunde vi ligga i 130 - 150 km/h större delen av de 17 mil som nu återstod av dagens körning.

Incheckningen på Hotell Best Western Bologna gick problemfritt och de första intrycken av hotellet var bra! Det kändes väldigt designat och påkostat, med ett perfekt läge nära tågstationen som vi ska besöka imorgon när vi ska in till Venedig (bilen lämnas på hotellparkeringen).

Vi fräschade till oss då både bilkörning och bad sätter sina spår och gick sedan ned till hotellobbyn och åt en sen middag på Datura Bistro, som även fungerar som frukostrestaurang på morgonen. En god köttbit, ett glas vin och lite kaffe mättade vi magarna med medans vi tittade på ovädret som snabbt rullade in över Mestre och gjorde natten ännu mörkare.

No comments: