2010-07-20

Praktisk information: Schweiz

Schweiz är ett av få länder i Centraleuropa som inte är med i EU. På grund av detta råder införselnivåer för tobak och alkohol samt att passkontroller kan genomföras vid gränserna.

Har man för avsikt att nyttja motorvägarna krävs ett skattemärke (Autobahn-Vignette) som klistras på i framrutan. Detta skattemärke köps på bensinstationer nära gränspassagerna och man kan även beställa det i förväg via denna hemsida. Vid vårat besök passerade vi gränskontrollen i Basel och där fick man köpa skattemärket direkt på plats för 40 Schweizer Franc.

Schweiz har mycket god kondition på sina vägar. Landskapet är kuperat och i alpområderna kan man välja mellan att ta tunneln eller åka genom bergspasset (vilket rekomenderas för en fantastisk utsikt över en storslagen natur).

Tempot i trafiken var till en början ganska stillsamt (dock mer fartsyndare än både Frankrike och Tyskland) för att sedan öka ju närmare Italien man kom. Det gällde verkligen att hålla koll i backspegeln vart man än befann sig. Var man uppe i alperna och åkte så var det ett lugnare tempo, dock gillade lokala förmågor att gasa på även där.

No comments: