2010-07-30

Roadtrip - Dag 13 - Fredag (Prag - Berlin)

Körstrecka: 40 mil
Körtid: 5 timmar 30 minuter


>> Fullständig karta över resan

Hotellet i Prag bjöd på en bra frukost och man kan verkligen säga att vi har ätit riktigt bra under våran vistelse här! Efter frukosten packade vi bilen och körde ut den från den tajta parkeringen i hörnet på innergården. Det var inte några problem alls att få ut den idag då den BMW X5 som gjorde det besvärligt att parkera när vi kom var borta (även de gäster på hotellet).

Strax efter klockan 10:00 började vi leta oss ut från Prags kullerstensgator med räls för spårvagnar. När det var som värst och vi halkade oss fram på spår och kullerstenar lät som att bilen inte skulle hålla ihop för resten av resan. När vi letat oss ut från centrala Prag väntade dock en slät och fin motorväg som skulle ta oss närmare gränsen till Tyskland.

Färden fick dock inte vara behaglig särskilt länge då det tjeckiska vägverket bestämt sig för att stänga av hela motorvägen för reperationer lite längre fram. GPS:en visade ingen trafikinformation för detta och förbryllade vände vi och svängde av på första bästa avtagsväg - Nu väntade en ordentlig rundtur på landet!

Efter avtagsvägen hittade GPS:en en alternativ väg som den guidade in oss på. Vi for fram över landsbygden genom små (halvt förfallna) byar. Skicket på vägarna var nästan som kullerstenarna inne i centrala Prag och hastigheten fick sänkas markant. Nästa överraskning blev att asfaltsvägarna genom byarna byttes ut mot gropiga grusvägar över kullarna.Med något mindre än halv tank och på väg rakt ut på landet kändes det inte helt OK! Men efter något mer än en timmas körning nådde vi åter de något större landsvägarna och vi kunde nu även tanka upp bilen. Stället där vi tankade visade sig vara endast några få minuters körning från den tyska gränsen och staden Bad Schandau.

Kort efter gränsen stannade vi och programerade om GPS:en, här i närheten hade vi nämligen en sevärdhet att besöka, då vi nu befann oss i Saxiska Schweiz. Vi stötte åter på en avstängd väg och fick ta ännu en tur på landet (nu i Tyskland) på vägen mot Bastei. Nu fick vi chansen att se lite av Sachsiska Schweiz!

Efter cirka 15 minuters skogskörning nådde vi fram till avtagsfarten mot Bastei. Vi möttes av en stor parkering vid något som såg ut som en busshållsplats. All information var på tyska men det kändes som att vi var på rätt spår. Vi parkerade och hoppade på bussen ut till sevärdheten.

Bussfärden på 3 kilometer avverkades snabbt och efter en kort promenad var vi framme vid de fantastiska saltstensklipporna. De har blivit hårt åtgångna av tidens tand och skjuter upp som pelare ur marken. När man står uppe på dem erbjuds man som besökare även en fin utsikt över dalen där floden ringlar sig fram mellan skog och äng.Anledningen till att vi åkte ut hit var en gammal stenbro som är byggd mellan några av dessa saltstenspelare. Den erbjuder besökarna att ta sig ännu längre ut bland bergen för att upptäcka området.Längst ut efter bron finns även en liten gångväg med en betalentré på 1,5 Euro. Vi trodde att detta endast var för att få se bron från en något bättre vinkel. Motvilligt betalade vi och gick in. Bakom planket var det gångar av metall uppbyggda mellan bergen för att besökarna enkelt skulle kunna ta sig fram.Här bjöds vi på en fin utsikt över bron, men huvudsyftet med denna "slinga" var att visa upp resterna av en medeltida stad som varit byggd med saltstensspetsarna som sin grund. Vi fick se alla möjliga små hus, vakttorn och vattencisterner under våran rundvandring på gångarna mellan pelarna - intressant var det (information fanns även på engelska)!Tillbaka vid huvudanläggningen tänkte vi nu äta lunch. Vi ställde oss i kön och fick snabbt se att det var micrad frysmat som serverades från kafeterian. Detta gjorde att vi snabbt beslöt oss för att strunta i lunchen och köra vidare mot dagens slutdestination, Berlin.

Resan till Berlin och vårat hotell Holiday Inn Express gick väldigt smidigt. När vi åter blev guidade rakt på hotellet av GPS:en behövde vi bara köra ner i deras privata parkeringsgarage för att sedan packa ur bilen och checka in. Tyvärr så verkade det som att våran bokning via Hotels.com inte verkställts av hotellet, de hade information om att vi bokat men de hade inte reserverat något rum. Detta ledde till att det nu var slut på rum med dubbelsängar som var rökfria och vi fick därför nöja oss med två separata sängar för natten - trots att vi bokat queen size.

På rummet fräschade vi till oss lite snabbt och gick sedan ut för att upptäcka Berlin. Vi tog sikte mot Checkpoint Charlie (gränsövergång mellan Öst och Väst-Berlin) som var den närmaste sevärdheten från vårat hotell. Vid den gamla gränsövergången hittade vi även våran middagsrestaurang för kvällen där vi kunde mätta våra magar efter det misslyckade försökte till lunch.Själva sevärdheten var inte allt för märkvärdig och var därför ganska snabbt avklarad. Trötta efter en hektisk dag och med insikten att Berlin är STORT vände vi nu och promenerade tillbaka till hotellet för en lugn kväll med varsin cappuccino i lobbyn.

No comments: