2009-11-25

Ao Nang, Thailand - Onsdag - Dag 8

Kvällen innan förhandsbokade vi en Van + chaufför för en dag samt inträde till de sevärdheter vi önskade besöka inåt landet. Detta kostade oss 4800 Bath för 7 personer och vi lämnade hotellet runt kl 10:00.

Efter ca 30 minuters bilfärd nådde vi vår första destination för dagen - Tigertemplet. Det första vi möttes av var apor i mängder. Då jag såg en lite unge som bara kan varit någon månad gammal ställde jag ifrån mig min vattenflaska på marken för att fotografera. Innan jag ens hann blinka hade en tjuvaktig apa lagt fingrarna på vattenflaskan och var i full fart med att släpa den upp för ställningen där de andra aporna satt. Som tur var gled flaskan apan ur fingrarna på grund av kondensen och jag kunde plocka upp den igen.

Glad över att ha fått tillbaka flaskan fortsatte vi att utforska helgedomen nere på marken. Där fanns det statyer av Buddha, slingriga grottor och ett 3000 år gammalt träd.När vi var klara med att utforska marknivån riktades våra blickar mot bergstoppen där man kunde ana ett tempel. Dock låg det 1237 trappsteg i varierande storlekar mellan oss alla och målet där uppe.

Efter att ha samlat mod och hämtat andan en stund påbörjades klättringen mot toppen. När vi lagt ca 400 trappsteg bakom oss var det endast jag, Catrin och mamma som bestämt oss för att fortsätta klättringen upp mot toppen medans de andra sakta men säkert tog sig ner till marknivån för att vänta in oss. För varje steg man tog kände man dock hur orken sögs ur kroppen.På vägen upp mötte vi skolelever som glatt studsade och lekte på vägen ned för trapporna. När man själv var mitt uppe i en hård och slitsam kamp uppför trapporna förstod man inte riktigt hur lätt nedvägen var!Jag, Catrin och mamma lyckades tillslut ta oss ända upp till toppen (och templet). Utmattade bjöds vi på en enorm utsikt som streckte sig flera mil över landskapet nedanför. Brevid oss hade vi även en Buddhastaty i modell STOR.När vi åter hämtat andan och utforskat platån där Buddhastatyn var påbörjades nedstigningen som totalt tog 15 minuter, jämfört med de 40 minuter det tog att klättra upp för trapporna.

Nere på marken kunde vi tre känna oss nöjda med prestationen, men på köpet hade jag fått ett par darrande ben som behövde vilas - Så resan fortsatte till en restaurang byggd i en liten damm. I det grumliga vattnet som omgav restaurangen simmade karpar, malar och kattfiskar som vi fick mata medans vi själva väntade på att bli serverade.

Nästa stopp var en ganska enslig parkering i utkanten av djungeln. Vi gjorde oss klara för ännu en varm promenad. Med en packning bestående av badkläder, kamera och vatten gav vi oss iväg, på jakt efter Crystal lagoon.På vägen in i djungeln passerade vi leriga stigar, tät djungel, sumpmark med stubbar att hoppa på, porlande vattendrag och diverse exotiska växter som jag gör bäst i att inte försöka namnge.Efter att ha vandrat ca 2,5 km kom vi fram till en något öppnare plats. Bortom de sista skymmande träden dolde sig ljud av badande människor. Vi ökade tempot något och stod helt plötsligt framför Emerald pool - en enslig lagun mitt i djungeln med kristallklart sötvatten.I ena änden av lagunen fanns en liten upphöjd hydda där man kunde byta om då resten av marken runt lagunen var översvämmad av ca 4 cm vatten. Vi gick alla upp i hyddan och bytte kläder för att sedan hoppa ner i det friska och svalkande vattnet. Dagens två inledande vandringar gjorde att detta dopp kändes otroligt välförtjänt.När vi svalkat oss en stund fortsatte vi tillslut vandringen in i djungeln - Nu var målet Blue lagoon. Den snåriga vandringen dit tog ca 10 minuter från Emerald pool. Vi möttes av ännu en lagun, men med ett väldigt klart vatten och blått sken från dess mitt. Tyvärr fick man ej bada i Blue lagoon, så vandringen tillbaka till Emerald pool gick ganska snabbt då minnet av dess klara svalkande vatten fortfarande var färskt i våra minnen.Det blev några kvicka bad innan vi insåg att det inte var allt för många timmars dagsljus kvar denna dag. Något stressade skyndade vi oss tillbaka till Van'en för att hinna till det sista stoppet för dagen - Varma källorna.

Vi kom fram till parkeringen strax innan skymningen och en flock ryska turister. Vi skyndade oss genom vegitationen ned till klipporna där det varma vattnet sipprade fram genom berget. Efter att ha letat upp en torr och bra plats att ställa packningen på letade vi oss ned bland hala stenar och rötter tills vi slutligen kände det varma vattnet nudda vid tårna. Vid första kontakten kändes vattnet kokhett, men ju mer man lät kroppen vänja sig med temperaturen desto bättre gick det att krypa ner i någon av de naturliga bassängerna som fanns i forsen.När man lagt sig tillrätta i det varma ångande vattnet var det ganska skönt. Men värmen blev snatt för påtaglig då det inte fanns någonstans att svalka sig. Besöket i de varma källorna blev därför ganska kort.

På tillbakaresan till Ao Nang fick vi uppleva den thailänska trafiken "by night". För varje inblick i trafiken på detta sätt förundras man över att det inte sker fler allvarliga olyckor.

Tillbaka i Ao Nang blev det middag på en Thai/Italiensk restaurang där vi alla gav oss på pasta eller pizza. Med mat i magen fortsatte kvällen sedan i baren under hotellets pool innan det blev dags för den välförtjänta vilan.

2 comments:

Sunie said...

Hela namnet på alla poolerna var Crystal Lagon. Den första poolen vi badade hade namnet Emerald pool. De har utgått i från färgerna på vattnet :D De skiljer ju en del på färgerna om man tittar på de olika bilderna :D
För varmt var det att bada i varma källorna, speciellt med lite brända fötter.

Christoffer Sandberg said...

Det stämmer att området hette Crystal Lagoon och att poolen vi badade i hette Emerald pool. Jag har ändrat namnen på ställena där det var fel - tack för rättningen syster!

Hehe, aaa det var varmt i källorna.. men det var skönt ett par minuter när man väl kommit ned i vattnet! :)