2011-02-21

Systemkamera - iPad - Webben

Tanken jag hade med en iPad innan jag skaffade en var att den skulle ersätta en bärbar dator för enklare sysslor. En sådan syssla, för mig, är hantering och enkel redigering av bilder som jag tar med min Nikon D90 när jag är ute och reser, för att sedan publicera på nätet (där en del sedan återfinns här i bloggen). Detta har dock inte varit helt problemfritt och därför tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter och "work-a-rounds" då informationen annars finns i fragment på diverse forum osv på nätet.

Momenten är enligt nedan och har alla sina problem som måste lösas.

Fotografering
Problem: Rätt filformat, Utrymme på minneskort.
Jag använder en Nikon D90 och fotar alltid i RAW (.nef) för att på så sätt få en oförstörd bild och ha möjligheten att göra förändringar om det behövs. RAW (.nef) stödjs inte vid bildpublicering på webben. Möjlighet till att fota i RAW + JPG finns, men då försvinner värdefullt utrymme på minneskortet, vilket är extra viktigt under en längre resa.

Överföring av bilder (Nikon D90 till iPad)
Problem: Ingen kortläsare på iPad, strömproblem Camera Connection kit, filstöd.
Ett av tillbehören som går att köpa till iPad är Camera Connection kit. Denna gör det möjligt att ansluta externa enheter och jag har versionen som innehåller både en SD-kortsläsare och en USB-ingång. Med iOS 4.2 uppstod dock problem med strömförsörjningen till externa enheter som till exempel SD-kort. Som tur är verkar USB-porten fungera så länge det finns en strömkälla i den externa enheten - i Nikon D90's fall är denna strömkälla batteriet. iPad:en klarar att visa och importera RAW-filer (.nef) till fotoalbumet när den externa enheten har hittats.

Redigering av bilder
Problem: Få redigeringsmöjligheter, inget stöd för RAW, förminska bilder.
Jag hittade ett förhållandevis kraftfullt och trevligt program (till iPad:en) vid namnet Filterstorm. Filterstorm klarar RAW (.nef) bilder och här går det att göra lite grundläggande redigering och beskärning/förminskning, men det är inte i närheten av Photoshop eller Lightroom om man är van vid Adobes produkter på sin dator.

Konvertering till JPG
Problem: Inget uttalat stöd i någon app.
Då bilderna importeras som RAW (.nef) och detta filformat inte stödjs på webben behövs fotona göras om till JPG. Detta löses enkelt genom att spara om bilden i Filterstorm.

Uppladdning till webben
Problem: Rätt filformat, lagom storlek, anpassad uppladdning för iPad.
Jag föredrar att ladda upp mina bilder på en extern sajt (trots att de ska upp på bloggen och uppladdningsfunktion finns där) och använder mig oftast av någon av följande sidor Flickr, Imageshack, Photobucket och Facebook. För att ladda upp bilderna där använder jag mig av respektive sida's iPhone/iPad-app - vilket fungerar utmärkt så länge bilderna är i JPG.


>> Blogga med iPad och Blogger, går det?

No comments: