2011-02-27

Blogga med iPad på Blogger/Blogspot

I min jakt på att kunna använda iPad som en ersättare till den bärbara datorn dyker jag nu ned i de möjligheter och farthinder som finns när man ska skriva blogginlägg på blogger/blogspot.

Jag har valt att dela upp denna sektion i två olika avsnitt beroende på vilken metod man använder sig av.

Safari
Kostnad: Ingår i iOS
Storlek: -
Funktion 7 av 10
Navigering 6 av 10


Blogger/Blogspot erbjuder primärt ett webbaserat gränssnitt där man skapar sina inlägg till bloggen. Deras textredigerare går att få i två olika versioner där det antingen är HTML eller WYSIWYG (som finns i en ny och gammal version - varav jag använder den äldre versionen).

Grundfunktioner som att sätta rubrik, skriva brödtext, sätta taggar, ändra datum/klockslag och formatera text (ex: storlek, länkar, fet- och kursivstil) i respektive inlägg är absolut inga problem.

Först när man ska blanda in bilder uppstår det första farthindret. I bloggen använder jag en bildbredd på 490 pixlar och de flesta sidor där man sparar foton online sparar bilderna mellan 1024 och 2048 pixlar (vilket är bra för att göra en förstoring möjligt). Att ladda upp bilden är enkelt men när förminskningen ska göras så stödjer inte iPaden att man "drar i hörnet" av bilden för att göra den mindre.

Istället får man växla över till HTML-läget. Här kan man med några enkla klick ändra antalet pixlar, men problemet är att man vill behålla proportionerna mellan höjd och bredd (aspect ratio). Som tur är finns det en gratis app vid namn "Proportion" som ordnar detta och man får enkelt fram de värden man behöver.

Ett annat mindre problem är scrollningen i textboxen där man skriver sin brödtext. På grund av att iOS inte helt stödjer "håll och dra för att scrolla" går detta något segt, men det fungerar att bläddra ner genom att få fram förstoringsglaset för redigering.

Så efter lite trixande med HTML-kod går det att få till inläggen på precis samma sätt som med en dator, men det är inte riktigt så användarvänligt som man hade önskat på grund av att Safari inte stödjer vissa Javascript och helt saknar Flash.

BlogPress
Kostnad: 22 kr
Storlek: 3.6 Mb
Funktion 6 av 10
Navigering 8 av 10


Appen BlogPress är en WYSIWYG-editor med enklara val av formatering av text och funktioner som "läs mer efter länken". Att skriva text och hantera inlägg är riktigt smidigt och dessutom hanterar den förinskriven HTML-kod och omvandlar den korrekt vid redigering av redan gjorda inlägg!

Begränsningen kommer dock även här när det gäller hantering av bilder - Vad jag har märkt så finns det endast stöd att infoga bilder som sparats ned i albumet på iPaden. Den, i inlägget, bifogade bilden kan endast laddas upp till ett onlinealbum hos Flickr eller Picasa (har man inte ett konto hos dem finns det ett allmänt slaskalbum hos BlogPress/Picasa där bilderna hamnar). Använder man sig av till ex Photobucket (som jag gör en hel del) så fungerar det inte.

Att få till proportionerna på bilderna är dock busenkel, detta hanteras genom att peka på bilden och sedan skriva i önskad höjd eller bredd så ändras det andra värdet automatiskt.

Två styrkor med BlogPress är att appen integrerar med ditt Youtubekonto och skickar upp filmer direkt till det, i fall att du skulle välja en sådan från ditt album på iPaden. Dessutom finns möjligheten att jobba offline och spara utkast direkt på iPaden, vilket kan vara bra när man är på resande fot.

Summering
För texthantering är appen BloggPress bättre än webbgränssnittet i Safari - Mycket tack vare scrollningsfunktionen och möjligheten att jobba offline. Båda har annars möjlighet att formatera texten enligt de funktioner som man är van med.

Ska man infoga bilder i blogginlägget blir jag kluven, då båda har sina olika svagheter. I Safari går det att utföra i princip allt som man är van med på en PC, men det kräver en del HTML-kunskap. Med appen BlogPress fungerar det mesta smidigt med några klick, men man är styrd till att lagra sina bilder hos Flickr eller Picasa.

Personligen så kommer jag att jobba i båda verktygen när jag är ute på resande fot - mycket beroende på mitt val av lagringsplats och ursprung för bilderna till inläggen.


>> Hantera bilder från en Nikon D90 med iPad, fungerar det?

5 comments:

MJE said...

tänkte läsa hela inlägget men jag fattar ingenting, kanske för att du e en gullig datanörd ?? ;)))) hihi
undrar egentligen om ipad e bättre än än min lilla bärbara??

Christoffer Sandberg said...

Haha, jo det är väl en något djupare undersökning om det går att blogga lite bra med en Padda som med en dator.

Det här var ett sätt att tvinga mij själv att undersöka saken närmare så att jag inte står där med svansen mellan benen när jag rest iväg och bara har Paddan med mig.

Jag tror att din lilla bärbara (om det är en netbook) och iPaden har helt olika användningsområden - Men surfa bör iPad vara bättre till, då den har större skärm än sånna där små bärbara...

Annika Lundgren said...

Jag bloggar via Iphone och använder Blogpress tycker den är kanon,tack för ordet, och en Ipad står på önskelistan både för gubben och mig, hihih,jag är data nörd....

Gunilla Sunnros said...

Hej! Jag använder Blogger och försöker blogga på iPaden. Jag kan skriva i rubrikfältet men markören vägrar flytta sig/bli aktiv i själva textfältet? Däremot kan jag flytta markören till fältet under textrutan. please advice? Vh, Gunilla

Christoffer Sandberg said...

Hej Gunilla.

Problemet är nog att du inte växlat över till "redigera HTML". Om man är inne i "Skriv" så har jag märkt att innehållsfältet inte fungerar.

Hoppas detta hjälper och lycka till!