2010-12-25

En körning jag aldrig gör om

Efter julaftonsfirandet nere i Vagnhärad skulle jag köra upp till Söderhamn för att få spendera de sista timmarna av kvällen med Linda. Körningen började bra och väglaget upp till Uppsala var fint, även om det var halt - detta trots varningar för snöoväder på nyheterna.

Då jag passerat Uppsala började det genast snöa. Snoöandet tilltog även i styrka för varje mil som passerades! Tillslut var förhållandena så pass illa att man knappt såg vägen framför sig på grund av den fallande snön. Med några fler mil körda kom jag även till den punkten att det bara fanns ett (knappt) körbart körfält på en annars dubbelfilig E:4 då 30-50 cm nysnö/drivsnö täckte resten av vägen.

Under dessa förhållanden fick jag insikt i hur man lätt hamnar i vajerräcket på en till synes fin rakstrecka. Tänk två körfält, varav det ena är knappt körbart och det andra körfältet är fyllt med 40 cm snö, bakom ligger en lastbil - som vid första tillfälle ska köra om och går ut i nysnön, nysnö lägger sig som ett täcke på vindrutan samtidigt som snön utanför yr som i en tromb. Man ser absolut ingenting (förutom lastbilsflakets lampor som svischar förbi 40 cm till vänster,) men man vet att man inte är långt ifrån vajerräckena! Förbannat läskigt! Här är det bara broms och tur som avgör om man sitter i sidan på ett räcke eller inte. Jag var inte mer än 30 cm ifrån innan jag såg det i sidorutan och lyckades parera!


Videon visar, för kvällen, bra och nyligen plogade vägförhållanden utanför avfarten till Gävle Södra.

Det här var helt klart det läskigaste jag någonsin gjort med en bil, och då har vi ändå kört runt i några av Europas största städer, upp i Alperna (i vissa stunder gömda i dimma) osv.

No comments: