2010-12-08

Back in the days

För lite mer än 5 år sedan var "bloggar" ett begrepp som ännu inte var påkommet. För att då ha möjligheten att utrycka och dela med sig av information på internet behövde man ha kunskap i webbdesign och webbutveckling - samtidigt som man behövde ha tillgång till en webbserver/webbhotell.

Under gymnasiet var just dessa saker en stor del av mitt intresse och jag var då med och satte ihop (och driftade) ett antal sidor, varav en var mitt egna hörn på internet. Självklart var detta något otroligt tidskrävande och man ansvarade själv för att funktionerna man ville ha på webbsidan utvecklades och lades till.

Mitt lilla hörn hade mycket av det som idag är standard när man går med i ett socialt nätverk eller skaffar en egen blogg.
  • "Dagboken" kunde liknas med dagens statusuppdateringar eller blogginlägg.
  • "Foto" liknade Facebook's funktion med album där man kunde kommentera och betygsätta varje enskild bild.
  • "Tema" var samlingssidor för särskilda händelser.
  • "Kalendarium" var en vanlig almenacka enligt Facebook's modell.
  • "Gästboken" var användarnas möjlighet att lämna ett avtryck - ungefär som dagens inläggskommentarer i bloggar.
  • "4:e Skvadron '04" var en skön samling foton och information från tiden i lumpen.


Utöver dessa funktioner kunde jag som administratör logga in på sidan för att se statistik, moderera kommentarer, svara i gästboken, blockera besökare och uppdatera diverse saker. En av de sista sakerna jag kommer ihåg att jag brottades med var möjligheten att ladda upp bilder direkt i webbläsaren!

Jag kan inte sätta fingret på varför intresset för webbutveckling avtog, men jag är otroligt tacksam för den förståelse för webben som detta gav mig. Samtidigt är jag glad för att utvecklingen går framåt och att det idag finns en drös tjänster online som man kan pussla ihop för att enkelt nå ungefär samma resultat (ett exempel är denna blogg).

Det är kul att göra en tillbakablick på saker man presterat, därav detta inlägg. Inofficiellt kan man även säga att min "blogg" har funnits sedan 2000 (om inte tidigare - Men här finns bara information från 2007) i olika skepnader och på olika adresser!

2 comments:

Freedomtravel said...

Det är fantastiskt vad man kan göra saker på nätet utan att kunna så mycket! När jag bestämde mig för att starta bloggen bestämde jag direkt att ha en egen sida på nätet, dvs inte använda någon bloggsite. Fast jag kunde absolut ingenting och hade ingen att fråga... Det härliga med internet: allting finns där. Och wordpress är ett fantastiskt program måste jag säga, väldigt användarvänligt samtidigt som man får se html-kodningen i ett parallellt fönster, och lär sig lite på vägen... ;)

Christoffer Sandberg said...

Kul med lite input! :) Wordpress har jag hört ska vara riktigt kraftfull och det är nog det jag själv är mest nyfiken på om jag skulle byta plattform någon gång. Dock har jag inte sett behovet för ett byte ännu iaf - som tur är!