2010-12-07

Det är skrämmande...

Det är sällan jag skriver om, eller kommenterar saker som händer runt om oss i världen. Men efter att ha läst om Wikileaks och turerna kring det de senaste veckorna början man bli lite smått orolig för vart världen (och internet) är på väg.

För er som ännu inte har koll på vad Wikileaks är så kan man kortfattat säga att det är en dokumentsamling, likt ett bibliotek, med sådant som aldrig var ämnat för allmänhetens ögon. Frontfiguren för denna "organisation" är Julian Assange.

Wikileaks har snabbt gjort sig obekväma för framför allt USA då de bland annat publicerat detaljerade uppgifter från krigen i Irak och Afghanistan samt diplomatpost från USA's slutna nät kallat SIPRNET.

Som en direkt följd till ovanstående publiceringar kom anklagelser om sexuellt ofredande mot Assange, Amazon kastade ut Wikileaks från sitt webbhotell, Wikileaks blev av med sin domän (wikileaks.org), webbsidan står under ständiga belastningsattacker (DDOS) och är stundtals otillgänglig. Men värst av allt är att Assange fått en del av sina tillgångar (donerade pengar) frusna av en bank i Schweiz samt att PayPal, Mastercard och Visa stoppar möjligheten att donera nya pengar till organisationen. Lägger man ihop ett och ett listar man säkert ut att det ligger en del påtryckningar bakom detta. Någon vill censurera internet och se till att de "hemliga" och pinsamma dokumenten förblir dolda för allmänheten!

Varför är man så rädd för att granskas när man valts till offentliga positioner av sitt folk? Öppenhet på nätet är bara positivt och sköter man sitt "jobb" ordentligt borde man inte ha något att oroa sig för vid en granskning och publiceringar som dessa borde då inge förtroende för landets/företagets ledare för ett väl utfört jobb!

Dessutom är det konstigt att det går att utöva så otroligt mycket påtryckningar med massor av människor och tid inblandat i ett ärende där det ännu inte ens finns ett brott, när vem som helst fortfarande kan donera pengar till främlingsfientliga organisationer och leta upp material på nätet där barn far illa vid!

Jag tycker Wikileaks publiceringar är bra, även om en del av dem kan anses som onödiga! Kämpa på för ett öppet internet!

No comments: