2011-03-12

Yasuragi Hasseludden - Lördag - Dag 1

Dagen till ära fyller flickvännen 25 och vi hade därför en fullspäckad dag framför oss! Firandet av henne inleddes med en trevlig födelsedagsfika i hennes lägenhet. Fikan varade ungefär två timmar innan vi tyvärr var tvugna att bege oss hem till mig för att packa ihop väskan med våra saker - för kvällen skulle spenderas på Yasuragi Hasseludden!

Något sena letade vi oss ut längst med kusten i området kring Nacka och Orminge. Efter att ha följt några mindre vägar nådde vi slutligen parkeringen nedanför Yasuragi Hasseludden. Här var det fullt med bilar parkerade, samtidigt som andra cirkulerade runt i hopp om att finna en plats. Turligt nog hittade vi en ganska omgående och kunde ta vårat bagage och promenera upp till entrén.

Utvändigt ser Yasuragi inte särskilt ståtligt ut, därifrån skulle jag mer jämföra det med en stor betongbunker med få japanska influenser. Men när man kliver in genom entrédörrarna bjuds man på en fantastisk resa. Det kala utseendet och kylan utanför dörrarna byts mot en varm miljö med inbjudande japansk inredning och många genomtänkta detaljer.Vid incheckningen möttes vi av trevlig och hjälpsam personal. Medan han tog våra uppgifter och checkade in oss på rum 322 nämde han något om att vi fått ett av de minsta rummen. Han ursäktade sig lämnade receptionen för ett kort ögonblick. När han kom tillbaka skapade han nya nycklar för rum 300 - vi hade blivit uppgraderade (vilket vi ännu inte visste om)!

Efter lite kort allmän information om aktiviteter och orientering från receptionen traskade vi bort till rummet. Det pågick fortfarande städning av rummet, så vi fick vänta utanför några minuter innan vi fick se hur vi skulle bo.

När vi stack ned kortet i låset på dörren förväntade vi oss fortfarande ett litet rum på andra sidan. Gissa om vi blev förvånade när vi såg vad som väntade på andra sidan - vi hade fått ett av deras nyare Deluxrum, en svit!

Vi packade upp väskan och bytte om till badkläder. Över det drog vi på oss Yakuta'n som alla besökare här på Yasuragi går omkring i, vart man än ska. Med de nya tåstrumporna och flippflopptofflorna på fötterna promenerade vi iväg till badinformationen som skulle äga rum kl 16:30.

Nu fick vi en kort och snabb introduktion till hur badprocessen med tvagning gick till och vad syftet var. Kortfattat så innebar förfarandet att man öser vatten över sig och att man med hjälp av en handduk tvålar in sig då man jobbar i cirkelrörelser mot hjärtat. Det som var synd med denna genomgång var att den hölls precis utanför omklädningsrummen, vilket innebar att det blev en del ljud då folk hela tiden passerade - vilken störde introduktionen en hel del.

Introduktionen varade 30 minuter och efter det var vi inbokade på Sushikursen som hölls en trappa upp i restaurang Teppanyaki.

Under inledningen av kursen berättade Sushikocken för oss hur man hanterade råvarorna och tillagningen av dem. Stor vikt lades såklart på riset och de viktigaste bitarna var att det var av rundkornig sort, att man sköljde det ca 4-5 gånger, lät det dra i sig vätska under minst två timmar innan det sedan tillreddes och fick dra i sig vätska igen. En intressant faktanotis som sushikocken berättade var att ingen sushi i Sverige är färsk då vi har lagar på att fisk måste vara fryst minst 72 timmar innan den får serveras.

När han berättat och visat hur man tillagade sushi var det dags för oss att prova detsamma. I rummet fanns det 4 st "rullningsstationer" och 1 st "bollstation" utsatta. Här fick vi försöka att tygla det klibbiga riset och skapa våra egen sushibitar att lägga på tallriken."Skapandet" gick helt okej och efter några försök hade vi fyllt tallriken med godsaker. Vi satte oss ned vid bordet och njöt av våra goda (och vackra) skapelser tillsammans med ett glas vitt vin.Mätta i magen och med tomma glas strosade vi tillbaka genom den långa korridoren (som förbinder huvudbyggnaden med badbygnaden) till rummet. Här fortsatte vi uppackningen av väskan och pysslandet innan det var dags för vår bokade middag som skulle äga rum klockan 20:00.

Middagen ägde rum på restaurang Teppanyaki. Här sitter man ca 8 personer runt varje bord och i mitten finns en stekhäll där kocken lagar maten framför gästerna.

Vår kock för kvällen hette Robert och han varvade matlagning med trevlig information om vad han gjorde framför våra ögon. Han började med med att tillaga förrätten och under tiden blev vi serverade en japansk sallad med en energirik dressing. För mig och Linda föll förrättsvalet på ankbröst - som smakade riktigt bra!

Tillagningen av maten fortsatte framför våra ögon i rasande fart. Rätt som det var var det dags för huvudrätten och vår kock kom till bordet med en underbar råvarutallrik fylld av grönsaker,ris och kött - som han sedan stekte på bordet framför oss.Som huvudrätt hade både jag och Linda valt hängmörad ryggbiff som steks i en oljeblandning som består av 8 delar rapsolja, 5 delar olivmolja och 2 delar sesamolja. När köttet sedan legat och "vilat" ett tag efter stekningen avslutar man tillagningen med att flambera köttet i Brandy. Jag kan ärligt säga att de köttbitarna jag fick var några av de bästa jag ätit på restaurang - UNDERBART smakade de!Som avslutning på vår fantastiska middag fick vi in en efterrätt bestående av cheesecake med vald kaffe (latte till Linda och cappuccino till mig). Allt som allt hade sittningen varat strax över två timmar och maten hade varit utsökt! Vi bjöds även på (av Yasuragi) egen inlagd vitlök som de lagrar +2 år innan den serveras.

Planerna för resterande del av kvällen var att vi skulle nyttja lyxigheterna på rummet. Så vi började tappa upp vattnet i vår badtunna, vilket vi visste skulle ta ett tag.Medan vattnet sakta fylldes på i badtunnan passade vi på att utföra den tvagningsritual som vi tidigare under dagen fått genomgång av - vi hade dock förmånen att kunna utföra den ostörda i vårat egna mysiga badrum istället för i det allmänna utrymmet nere i badet.

Slutligen var tunnan fylld med vatten och vi dukade upp med Champange, rött vin och vindruvor innan vi kröp ned i badet och njöt.De följande timmarna spenderades både i badet och på bänken vid fönstret innan vi utmattade gjorde oss klara för nattsömnen i den enorma och fluffiga dubbelsängen.

Föregående dag () – Nästa dag (Dag 2)

2 comments:

Freedomtravel said...

Vilken mysig födelsedag! Intressant att sushin inte är färsk, men gissar att det inte påverkar smaken så mycket...

Christoffer Sandberg said...

Jag tror födelsedagen var uppskattad :)

Enligt sushikocken känner en van "ätare" skillnad på smaken. Men vi vanliga dödliga gör det nog inte :)