2010-08-15

Hong Kong - Dag 4 - Söndag

Idag gick vi upp i tid för att äta frukost på hotellet. I entrén till matsalen blev vi omhändertagna av personalen som visade oss till lediga platser inne i lokalen. När vi satt oss vid bordet kom nästa person från den enorma personalstyrkan och tog våran kaffe/tebeställning för att sedan kila iväg och hämta det åt oss.

Ljudnivån i lokalen var hög och den dominerades av Indier. Det uppstod även viss köbildning vid kocken som lagade till äggen direkt vid det stora buffébordet.

Förmiddagen inleddes med en bussresa, som vissa valde att avstå på grund av en hård natt. För oss som tagit oss upp till dagens äventyr väntade en färd till andra sidan av Hong Kong ön där stränderna ligger.

Från staden åker man cirka 5-10 minuter i en tunnel innan man når mynningen på andra sidan bergen. Kontrasten när man kommer ut i ljuset på andra sidan berget är stor - man lämnar en storstad och kommer ut i ett lyxigt villaområde. Här slingrar sig vägen mellan överdådliga villor, golfklubbar (där det kostar 20 miljoner i medlemsavgift och är en väntetid på 6 år), djupa dalar med skyskrapor och fantastiska vyer där land möter hav.

Första stranden vi passerade var en som låg i Deep water bay. Från vägen kunde man här se stora fraktfartyg som sakta tog sig fram över det vidsträckta Sydkinesiska havet som skymtades bortom uddar och öar.Vi kom slutligen fram till Stanley beach och parkerade bussen 20 meter från stranden. Det var en fin strand med ganska lite folk, trots att det var en varm söndag. På stranden fanns det även utpositionerade livräddare (både i torn på stranden och på båtar i vattnet), hajnät samt omklädningsrum med dusch - som användes för ombytet till badkläder. Några minuter senare låg vi på stranden och njöt av solen.När vi badat ca 30 minuter märkte vi att det började samlas mörka moln på himlen ovanför oss. De mörka molnen övergick i duggande - som var väldigt svalkande och välkommet. Men när duggandet övergick till ösregn fick vi se oss besegrade för stunden och gjorde precis som de övriga badgästerna och sökte skydd under tak. Vi vägrade dock att se oss helt besegrade, så vi lämnade våra saker i bussen och gick sedan ned till vattenbrynet där vi satte oss och snackade strunt i väntan på att det skulle klarna upp.

Det tog ungefär 30 minuter innan solen åter tittade fram mellan molnen, men nu gjorde den det för att stanna. Resten av dagen var det soligt med någon liten molntuss som undantag - En skön dag på stranden helt enkelt!

19:00 var det åter dags för samling i lobbyn på hotellet. Nu skulle vi åka upp med bergbanan till Victoria Peak - för att avnjuta en middag med utsikt över Hong Kong's skyline. När vi kom fram till bergbanan som skulle ta oss upp till toppen möttes vi av en lång ringlande kö - Vår guide uppskattade väntetiden där till 30 minuter. Otåliga som vi var bestämde vi oss snabbt för att skippa bergbanan och ta bussen ända upp till toppen, för att på så sätt komma upp till restaurangen snabbare.

Vägen upp till Victoria Peak består av både en och två serpentinsvängar som kantas av djupa stup, och nere i dalarna växer stora höghus fram. blickade man utåt så kunde man se både Deep Water Bay och Stanley beach en bit bort längst med kusten.

Uppe på toppen var det ett stort myller av folk som vi gick raskt igenom till restaurangen Pearl on the Peak. Här hade de dukat långbord åt oss vid fönstrena i riktning mot staden. Tyvärr så var det vatten på utsidan av fönstrena, troligen för att det inne i restaurangen var riktigt kallt och ute varmt och skönt (det hände att man gick ut för att värma sig under middagen). Kylan vägdes dock upp av god mat och dryck!

På restaurangens balkong ordnade vi med den andra gruppbilden och fick här hjälp av en lång herre att ta den. När den bilden var tagen fanns det även lite tid över att beskåda alla lamporna som lyste upp den enorma staden en bit bort.Efter middagen hoppade vi alla åter på bussen för att nu ta oss ned för samma sicksackväg som vi tidigare åkt upp för, nu var destinationen baren Fenix - som är designad av Philippe Starck och sägs ha en av världens häftigaste urinoarer. Baren ligger dessutom en bit upp i ett av världens exklusivaste hotell - The Peninsula.

När vi kom in i baren var det helt tomt på folk. Servicen var dessutom inte mycket att hänga i granen. Det enda som kunde rädda intrycket av Fenix var en häftig toa. Så efter en drink var det dags att utforska den. Vilken besvikelse! Det var precis som vilken vanlig herrtoalett som hellst, bara de att den låg en bit upp i en skyskrapa i Hong Kong och hade ett stort fönster som man stod och tittade ut genom när man gjorde det man skulle i urinoaren.

Besvikna på Fenix tog vi (efter en drink) en taxi hem till baren på vårat hotell där vi var ett gäng som satt och pratade tills de stängde för att sedan krypa i säng relativt tidigt. En lugn och skön kväll då en tidig uppstigning väntar imorgon!

No comments: