2010-09-13

Gotland - Dag 2 - Måndag

Dagen började med uppgång strax innan klockan 8:00. Jag duschade och gjorde mig morgonklar för att sedan ta mig över den daggstänkta utomhusstreckan till huvudbyggnaden där både reception och matsal befann sig.

Frukosten var relativt enkelt, med undantag för filen/yoghurten där urvalet var stort! Frukosten avnjöts hastigt och kroppen tankades med kaffe, för att klara av en förmiddag med konferanspass.

När konferanserna var avklarade för dagen serverades det lunch i restaurangen på Toftagården. Efter att lunchen var uppäten var det samling ute på gräsmattan för genomgång av eftermiddagens aktivitet - som var cykling.

Vi delades upp i 7 olika lag och innan vi startade fick vi med oss ett häfte med diverse uppgifter som skulle utföras under cykelturen. Vi hade 3 stycken aktivitetsstationer utsatta på kartan som vi skulle ta oss till samt att vi fick några fotouppgifter och tipsfrågor som skulle utföras på vägen imellan aktiviteterna.

Dagens första aktivitet som vi nådde fram till var ett stort geometripussel där vi skulle forma tre olika geometriska figurer av samma bitar - För att summera vår insats så kan man säga att det är otroligt hur lite tidspress kan påverka tankarna som försöker leta sig utanför boxen.

Besegrade av våra egna begränsningar cyklade vi vidare längst med de små och slingriga landsvägarna, som ledde oss förbi skog och äng. Rätt som det var uppenbarade sig kustlinjen och kort där efter en småbåtshamn med ett gammalt fiskeläge och små trevliga hus vid havet.Här i fiskeläget skulle vi prova att kasta varpa, med stora stenar som "klot". Tekniken påminner lite om när man ska kasta macka, men med en pendlande uppåtrörelse på armen istället för ett kast.

I fiskeläget gömde det sig även uppgifter om den första kvinnliga (Gotländska) fiskaren och en gammal kyrka som vi var tvugna att ha med oss tillbaka.Då vi var klara vid fiskeläget satte vi genast fart mot de två skeppssättningarna (gravar från vikingatiden) som fanns lite längre fram på vägen. Här skulle vi ta reda på antalet stenar i skeppssättningen och dess längd/bredd.Uppgifterna uträttades snabbt och vi cyklade raskt vidare. Nästa mål var den tredje och sista aktivitetsstationen, som var placerad nere på Tofta strand. Framme möttes vi av väldiga sanddynor som var beväxta med endast några få tappra grässtrån. Med regnet och de mörka molnen hängande borta i horisonten såg den dock inte riktigt så inbjudande ut som jag kan tänka mig att den gör under sommaren! Här skulle det i alla fall skjutas rispåsar mot ett mål i sanden innan vi kunde cykla tillbaka till Toftagården.Tillbaka på Toftagården förfriskade vi våra törstande strupar med var sin god dryck, vars bas består av humle och malt. När energin var återställd gick jag till rummet och plockade i ordning saker för att sedan kunna knata iväg och bada bastu. På vägen till bastun passerade jag även utomhuspoolen och kände på vattnet - tanken på ett dopp försvann snabbt då jag efter ett snabbt dopp av tån konstaterade att det inte kan ha varit mer än 19 grader varmt i vattnet!

Senare på kvällen blev det åter dags för en gemensam måltid på Toftagården - denna gång bestående av en förrätt och en varmrätt. Timmarna tickade på och rätt som det var ville personalen stänga igen restaurangen och baren - så vi fick snällt fortsätta diskussionerna i en av stugorna innan det åter blev dags att gå och lägga sig.

No comments: