2010-04-18

Stockholm: Stadshustornet

Då har upptäckandet av den egna huvudstaden smygstartat, trots att värmen och grönskan ännu är frånvarande. Först ut bland Stockholms alla sevärdheter är stadshustornet som jag och Linda besökte idag.



Efter att ha tagit bilen in till Norrmälarstrand och parkerat i närheten, promenerade vi till Stadshuset. Väl framme vid entrén var det så här års ganska tomt på turister. Vi betalade inträdet (30:-/person) och begav oss upp i tornet, med hjälp av hissen som tog oss halvvägs. När hissdörrarna öppnades möttes vi av en utställningshall fylld av statyetter och modeller som man vandrar igenom innan klättringen fortsätter upp mot toppen, nu med hjälp av trappor och smala gångar.



Stadshustornet som sträcker sig 106 meter upp i luften stod klart 1923 efter 12 avverkade byggnadsår. Arkitekten Ragnar Östberg hämtade inspiration till stadshuset från Dogepalatset i Venedig, Italien. På grund av sin höjd och det centrala läget erbjuder stadshustornet en fantastisk utsikt över Stockholms innerstad och är en av Stockholms populäraste turistattraktioner.

1 comment:

Neko-Chan said...

Älsakar själva bilden på Stockholm. Den är så snygg =) Det är väldigt kul att du är så bra på att göra i ordning bilder ^^