2010-04-24

Milano, Italien - Lördag - Dag 2

Dagen började med ännu en tidig uppgång - Dels för att hinna äta hotellfrukost i lugn och ro och dels för att hinna i tid till konferensen som skulle dra igång direkt på morgonen. Hotellfrukosten på Hotel D'este liknade den man får i Frankrike, otroligt mycket olika sötsaker istället för den bastanta nordiska frukosten som vi är vana med här hemma.

Vid lunchtid var det dags att bege sig ut i staden på egen hand för att äta lunch. Vi samlade ihop en större del av deltagarna nere i lobbyn och letade oss (med hjälp av en karta) fram till Piaza del Doumo. Det första som gjordes vid torget var att vi valde ut en servering där vi kunde äta - Detta innan vi ens hann titta oss omkring. Tyvärr så hamnade vi på en av de klassiska turistfällorna precis brevid Domen, vilket resulterade i frysta råvaror och skyhöga priser. Men humöret lättades upp när vi fick in våra ölstop som rymde en liter kall dryck.När vi slutligen började se botten i ölstopen var det dags för oss att betala. Det blev en gemensam nota trots att vi önskade en delad där var och en kunde få ett eget kvitto. Kyparen som serverade oss var ovillig att ordna detta och efter en del klagomål fick vi i alla fall en varsin drink av föreståndaren som kompensation för strulet innan.

Under hemvägen valde vi att gå en annan väg än den som vi gick på tidigare under dagen, vilket gjorde att promenaden tog längre tid än väntat. Det kortade ned tiden på hotellet markant, då vi snart skulle bussas vidare till San Siro / Giuseppe Meazza för att se matchen mellan Inter och Atalanta.

Bussen hämtade oss runt kl 16:00 vid hotellet och det tog oss ungefär 30 minuter att nå arenan som ligger något väster om staden. När bussen hade parkerat och öppnat dörrarna flockades tröjförsäljarna vid utgångarna och det var nästan så att man fick armbåga sig genom folkmassan bara för att inte bli kvar ombord på bussen. I slutet av parkeringen fanns en provisorisk shoppinggata uppbyggd med hjälp av släpvagnar och diverse lastbilar där det såldes allt från mat till matchtröjor.Vi gick sakta igenom shoppinggatan och kunde från andra sidan parkeringen höra en sjungande folkmassa som närmade sig. Ju närmare folkmassan kom desto mer aktivitet blev det bland de utplacerade kravallpoliserna och matchvärdarna. Kort därefter stod folkmassan nu vid en gallerförsedd entré som fungerade som en tratt. Kravallpoliserna låste och ställde upp sig för att blockera passagen mellan folkmassan och ingången till arenan medans de ropade "NO bambinos" och viftade undan alla barnfamiljer från området. Då gick det upp för oss att folkmassan framför oss var Atalantas Ultras. Det blev en väldigt tryckt stämning medans matchvärdarna nu skyndade sig för att barrikadera gången där Atalantas Ultras skulle passera för att ta sig in på arenan. Folk stannade upp vid avspärrningarna och tittade medans supportrarna passerade förbi in på arenan - detta efter att ha blivit separerade från varandra och grundligt muddrade.

Mitt i allt detta går kravallpoliserna åter in för att blockera vägen för alla Ultras, när de lyckats bryta sig imellan och stoppa upp dem skapar matchvärdarna en passage mellan de kvarvarande Ultrasarna och de som redan blivit insläppta - så att vi andra kan passera vidare till respektive ingång. När man stod där på sidan av barrikaderna och tittade på Atalantas Ultras som passerade så ingav de respekt - Inte någon positiv sådan, utan mer än sådan där man inser att de där killarna inte har några spärrar över huvudtaget och att man inte gärna har något med dem att göra.

Uppståndelsen lämnades snabbt bakom oss och vi fortsatte att leta oss in i San Siro's / Giuseppe Meazza's betongskelett. Det verkade finnas två vägar in, antingen tog man trapporna som låg i själva byggnaden eller så kunde man gå via spiralgångarna i de friliggande tornen. Bägge av dessa alternativ ledde en dock direkt ut i arenan, men på olika nivåer.Om man gillar fotboll så är San Siro / Giuseppe Meazza en klassisk arena. Atmosfären som mötte en när man gick runt hörnet och såg arenan öppna upp sig var fantastisk. Även om det inte var mycket folk på läktaren 30 minuter innan match var det bra drag. Arenan gick som staden i en gammal och väl använd stil, vilket i det här fallet har sin charm när man tänker på vilka stora matcher som spelats här. Till exempel så spelades Semifinalen i Champions league mellan Inter och Barcelona här bara 3 dagar tidigare (Inter vann med 3 - 1).När spelarna sprang in på planen för att värma upp började stora delar av publiken att busvissla, det var Atalanta som entrade planen först. Kort därefter kom Inters spelare in och publiken började applådera och hurra för att stödja sitt lag.Uppvärmningen rann på och en kort pause följde. Efter pausen kom spelarna ut för en snabb fotografering och därefter ställde de upp sig för avspark - Matchen var igång!

Matchen bjöd på totalt 4 mål (3 - 1 till Inter) och var en häftig upplevelse att se alla stjärnorna på så nära håll - nedan finns några exempel på de jag lyckades fånga med kameran. Bland det första man observerade inne på arenan var den otroliga ljudnivån som publiken kunde skapa. Dock var det under korta, men intensiva perioder som publiken tillsammans hurrade fram sitt lag.När matchen var färdigspelad och vi lämnat arenan fastnade vi i de långa bilköerna med bussen. Det blir lätt lite kaos när 60 000 personer ska ta sig från ett och samma ställe samtidigt. Men klockan 21:00 var vi framme vid Zythum där vi bokat bord för kvällen.

Det första vi möttes av var tre stycken stora vakter som verifierade att vi stod med på listan. När vi kom in i lokalerna kändes det som om att detta var ett väldigt fint och populärt ställe i Milano. Det var fullt med folk och bland alla besökare kunde jag urskilja fyra stycken möhippor/svensexor.

Zythum serverades det en slags buffé där man gick och hämtade grönsaker, pasta och diverse röror. När man sedan satte sig till bords kom servitörer till bordet och serverade kött som var grillat på spett. Servitören ställde ned spettet på tallriken och skar sedan av en bit med en stor kniv han bar med sig. Under kvällen fick vi smaka fem olika köttsorter ackompanjerat med tillbehör från buffébordet. RIKTIGT gott var det, och jag ska försöka besöka denna restaurang igen!

När restauranggästerna började bli klara klev en värdinna för kvällen upp på scenen. Hon inledde med att presentera kvällens schema och skoja lite med besökarna - på Italienska, vilket gjorde att vi inte förstod någonting. Hon fortsatte sedan med lekar för de som var där på möhippa/svensexa - de fick kasta brudbukett, dansa vals och ta del i danslektioner av dansarna som sedan skulle ta plats på scenen.

Kvällens dansuppvisning hade influenser från Brasilien och Rio de Janerio. Dessa 4 dansare stod för underhållningen cirka en timma innan startskottet för en otrolig kväll gick! Dansarna som precis uppträtt fick med större delen av gästerna på ett danståg genom lokalerna.

Danståget var startskottet för kvällens festligheter. Maten plockades undan och borden sköts bort - vips, så var det nu ett dansgolv i mitten av lokalen. Till tonerna av riktigt bra musik dansade större delen av matgästerna intill stängning, både på dansgolvet och borden!No comments: