2009-08-07

Norge - Dag 7 - Fredag (Ålesund - Sverige)

.

>> Fullständig karta över resan

Vaknade upp i varsin skön hotellsäng bland fluffiga kuddar och täcken. Trots detta var vi tidigt uppe ur sängen då vi bestämt oss för att avnjuta en ordentlig hotellfrukost. Frukosten på Rica Hotell Parken hade man kunnat dela upp i en 3-rätters med förrätt, huvudrätt och efterrätt - Väl tilltagen var den och vi blev mätta och belåtna så vi kunde stå oss ett tag.

Medans vi fortfarande hade tillgång till internet passade vi på att uppdatera oss med vad som hänt hemma i Sverige och skicka elektroniska vykort för att sedan packa ihop och checka ut från rummet.

Vi hade bestämt oss för att se mer av Ålesund innan vi lämnade staden för den här gången. Vi kollade GPS:en och valde ut en punkt, guidade av GPS:en åkte vi längre ut mot Atlantkusten och kom tillslut fram till Atlanterhavsparken och deras Akvarium.

När vi nu stod där vid Atlanterhavsparken beslöt vi oss för att ge attraktionen ett besök. Efter att ha passerat entrén (120 NOK per person) bjöds vi på konstutställningar med oljemålningar, informationstavlor med olika snäckor, uppstoppade fiskar och stora bassänger med diverse fiskar (mest torsk och sej). Vi hade riktig tur med tidpunkten för besöket och fick se när en dykare matade fiskarna i den stora tanken, vilket tydligen var den stora händelsen för dagen.När vi trodde vi var klara med besöket gick vi ut i deras park för att ta oss en sista titt och få lite frisk luft. Där såg vi några festliga filurer och gick fram för att titta. Väl framme vid staketet såg vi att det var en hel bassäng med pingviner som inte hade något imot att showa framför kameran.Från Ålesund tog vi sedan sikte på Atlanterhavsvegen. Turen dit var spännande och vi missade även att betala färjeavgiften på en av färjorna. Detta löste sig dock vid avåkningen när de samlade in biljetterna som delats ut, tätt följt av ett argt ”hej då”!

Efter en resa på ca 2 timmar och 45 minuter var vi då äntligen framme vid början av Atlanterhavsvägen. Vi åkte ut till Storseisundsbrua där vi parkerade bilen. Vi spenderade nästan 3 timmar där ute – Tiden fördrevs med fotografering och korvgrillning på klipporna i sällskap av en magnifik utsikt över Atlanten och de närliggande kobbarna.När vi utforskat Atlanterhavsvegen och alla dess broar var det dags att sakta börja röra oss mot Sverige igen. Vi tog riktning mot Kristiansund och detta innebar att vi så småningom kom att passera en 5.5 km lång tunnel som ligger helt under vatten – 10% lutning ned de första 2.25 km och sedan 10% stigning de sista 2.25 km.Planen var att efter tunneln ta oss ut till E36 för att slutligen nå E6 och ta riktigning mot Funäsdalen och svenska gränsen. Efter att ha kört en stund på E36 upptäckte vi att de satt kryss för sista staden på vägen innan E6 började och detta fick oss att fundera. Vi beslöt oss att på en bensinstation om detta innebar att vi inte kunde nå varåt mål genom att fortsätta – och farhågorna stämde! Detta innebar att vi istället fick åka tillbaka och ta riktning mot Trondheim. Tyvärr så hade vi en färja att passera på denna strecka och vi ökade takten för att vara säkra på att hinna med den. På färjekajen fick vi dock vänta i 1 timma och 20 minuter innan det blev dags för avgång...En resa som skulle tagit 10 timmar tog nu istället 14 timmar med ”felkörning” och omväg. Under nattens färd spanade jag ett antal rävar, en påfågel, en STOR ren och lite andra djur som inte gick att identifiera längst med vägkanten. Min första roadkill skedde även under denna sista strecka – en liten fågel, av storleken sparv, fick sätta livet till.

Efter några timmars körning fann jag en lastbil på vägen som låg och brände på runt 100km/h på de små slingriga skogsvägarna. Detta passade mig perfekt och jag passa på att lägga mig bakom honom och följa tempot. Hade ett djur eller något annat varit i vägen hade han plockat det med lastbilen istället för att jag skulle ta det med TT:n.

Timmarna gick och runt kl 4 på lördagsmorgonen nådde vi svenska gränsen. Helt plötsligt blev vägarna bredare och hastighetsbegränsningen höjdes. När vi nådde Sveg var vi tvungna att stanna för 2 timmars sömn innan vi kunde fortsätta körningen den sista biten till Söderhamn. En resa från kust till kust (cirka 91 mil) var avklarad strax efter kl 11 på lördagen.

Föregående dag (Dag 6) - Nästa dag ()

1 comment:

Alex said...

åh pingviner! jag älskar pingviner! :)