2009-08-04

Norge - Dag 4 - Tisdag (Geiranger - Dalsnibba)

.

>> Fullständig karta över resan

Första natten i tält varade till 9:15. För min del var det kallt, fuktigt och svårt att hitta ro. När vi väl letat oss ut ur tältet lagade vi frukost (baguetter med tonfisk, gurka och vitlökssås) så vi hade energi för dagens äventyr.

När bestyren hemma i tältet var klara begav vi oss upp för samma branta och slingriga serpentinväg som vi åkt ned för dagen innan. Idag hade vi dock mycket mer tid att stanna för att ta foton och utforska omgivningen. Vi besökte bland annat Flydalsjuvet, som de mot våran förvåning hade satt stängsel för. När besöket där var avklarat satte vi kurs mot vårat huvudmål för dagen – Dalsnibba, bergstoppen som dagen innan var platsen för det makalösa skådespelet i solnedgången.När den första bergsklättringen med bil är gjord och man befinner sig ca 900 meter över havet når man tullstationen för vägen till Dalsnibba. Där betalar man 80 NOK för att få åka grusvägen som tar en de sista 600 metrarna till toppen på 1476 meter.

Vägen upp var det läskigaste jag någonsin åkt med bil! Det är en smal grusväg som var både guppig, hade lösgrus ovanpå och inte nog med det, de varnade för lösa kanter. På denna väg samsades bilar, husbilar och turistbussar i mängder!Vi lyckades klättra till toppen helt oskadda med hjälp av TT:n. Man märkte dock att guppiga grusvägar inte är TT’ns naturliga element. Väl uppe på toppen parkerade vi bland alla turister och turistbussar och gick runt den stora plattformen som var anlagd där uppe.När vi fotograferat den vidsträckta utsikten tog vi oss en egen liten ”vandringstur” på berget. Jag och Linda började klättra ned mot en snöfläck som vi sett från toppen. På vägen ned byggde vi en stenhög för lycka och välbefinnande innan vi slutligen kunde känna snö under fötterna i början av augusti. Vi byggde även en stenhög på snön innan vi förevigade ögonblicket på oss.När den tunna luften tagit ut sin rätt på energin satte vi oss ned ett tag på klipporna och beundrade utsikten över Geirangerdalen och fjorden. När vi samlat ork (och mod) en stund bestämde vi oss för att påbörja klättringen ned för berget, och de 1476 höjdmetrarna, för att sakta ta oss tillbaka till Geiranger och säkerheten.Kvällen avslutades med en svalkande mjukglass på köpgatan för att lindra sommarvärmen en aning. Sedan grillade vi lax, majskolvar och champinjoner som avnjöts tillsammans med kokt potatis och en flaska rödvin medans vi satt och tittade när de nya camparna för kvällen slog läger.

No comments: