2009-08-06

Norge - Dag 6 - Torsdag (Geiranger - Ålesund)

.

>> Fullständig karta över resan

Vi hade ställt väckarklockorna på tidig uppgång då vi skulle packa ihop tältet och lasta in allt i bilen. Som tur var hade vi frigjort en del plats genom saker vi förbrukat tidigare i veckan. När bilen var lastad och klar rullade vi ombord på färjan som skulle ta oss från Geiranger till Hellesylt, en resa på ca 65 minuter. Under färjeturen på Geirangerfjorden blev alla på soldäck guidade genom sevärdigheterna av en speakerröst. Vi fick bland annat se vattenfallen Friaren (man ser en flasktopp i vattenfallet), De sju systrarna och den övergivna gården Skageflå.



När vi kört av bilfärjan från Geiranger återstod en kort bilfärd till Stranda och Sykkylven innan det återigen var dags för en kortare färjetur så vi kunde ta oss till Ålesund.

Framme i Ålesund ville vi ordna vårat boende så fort som möjligt och letade därför upp campingen närmast staden. Volsdalens camping hade dock sett sina bättre dagar och vi beslöt oss ganska omgående för att åka in till staden för att leta efter ett mysigt hotell. När vi vandrat genom staden ett tag beslöt vi oss tillslut att spendera natten på Rica Hotell Parken som låg centralt. Hotellet såg inte särskilt speciellt ut på utsidan, men skenet kan bedra och vi fick tag på ett riktigt mysigt dubbelrum för 790 NOK per natt.



När incheckningen var avklarad och alla elektriska saker satta på laddning gjorde vi oss iordning för att utforska staden lite mer. Det visade sig att runt hörnet på vårat hotell låg trapporna upp till Fjellstua, som är utkiksplatsen på berget Aksla.



Nyfikna begav vi oss upp för dess 418 branta trappsteg. På toppen bjöds vi på en utsikt som innehöll hela Ålesunds stad och en bra bit av den närliggande Atlantkusten. Det var helt klart värt den något mödosamma vandringen några minuter tidigare, som för övrigt verkar var avslutningen på Ålesunds invånares joggingtur.



Efter att ha bestigit Aksla och tittat närmare på stan gav vi oss ut igen, denna gång i jakt på en tilltalande restaurang. Valet föll tillslut på Egon’s restaurant och jag beställde en sallad med grillad lax medans Linda valde en tallrik med tacoplatter och diverse tillbehör.



Utmattade av en fartfylld dag och god mat promenerade vi genom Ålesunds stilla gator, omgivna av vackra hus i jugendstil, till hotellet och somnade in i en välförtjänt nattsömn.

1 comment:

Nisse2ears said...

Tack för lite tips om Ålesund dit jag skall senare i sommar :)

(PS jag hittade hit via din länk på Reseguiden)